SAHABAT

Tuesday, December 6, 2011

Ramai yang nak jadi HAKIM...

Assalammualaikum...... ^^,


salam luarbiase buat sahabat semua... hmm, ape yg dimaksudkan dgn "ramai yang nak jadi HAKIM??" hmm, actually dalam minggu lepas & minggu ni banyak yang post 1 video ni.. video sal ape?? nak tau??? layan jelah video ni.....
**maaf kalau video kurang memuaskan... -ehsan youtube


1stly, memang lah kita akan rasa 'e-yerkkkk'.... but, xperlulah cakap dalam nada yang kasar pada kalian umpama kita xpernah buat kesilapan & really perfect person... sebab, kadang2... "Orang yang suka menjatuhkan hukuman kepada orang lain dengan sesuka hati merupakan orang yang cuba menutupi kesalahan yang pernah dilakukan sendiri.." nape cahaya cakap camtu?? uolss penah x tengok drama, dimana penjenayah dengan liciknya cuba menutupi kesalahan sendiri dengan menuduh orang baik?? haa, lebih kurang camtu jugaklah ni....

ok, cahaya cakap camtu bukan lah bermakna cahaya menyokong tindakan 'pasangan' di atas ni.. tidak sama sekali.. yup, betul, tindakan & ape yang mereka buat itu salah.. salah besar!!! cume, sepatutnye kita dekati die, bimbing die, bagi nasihat & kaunseling.. bukan terus menghentam dengan berjuta soalan, 'kenapa' 'mengapa' 'bagaimana'... ahh, soalan b****.. maaf, agak kasar bunyinye...

but, atleast mereka berani mengaku kesilapan mereka & berusaha untuk berubah... macam pengacara cakap, "mereka disuruh untuk menutup muka bagi mengelakkan aib tetapi mereka memilih untuk tidak menutup muka & berhadapan dengan kenyataan.." uolss ade ke keberanian camtu??? memang dunia nyata kann...? terlalu ramai orang dalam dunia ni gemar untuk menjadi HAKIM & menjatuhkan hukuman sesuka hati.. walhal, sebenarnye ade "Dosa yang lebih besar dari zina.."

Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-huyung. Pakaiannya yang serba hitam menandakan bahawa dia berada dalam duka cita yang mencengkam. Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa rias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak hidupnya.

Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus menunduk. Air matanya berderai tatkala dia berkata,

"Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya, Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya."
"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s terkejut.
"Saya takut mengatakannya." jawab wanita cantik.
"Katakanlah jangan ragu-ragu!" desak Nabi Musa.

Maka perempuan itupun lantas bercerita,
"Saya ......telah berzina."

Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan,
"Dari perzinaan itu saya pun......lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya....... Cekik lehernya sampai......tewas", ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya.

Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang dia mengherdik perempuan tersebut.

"Nyah kamu dari sini! Agar seksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!"...teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata kerana jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terhantuk-hantuk ke luar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus ke mana lagi hendak mengadu. Bahkan dia tidak tahu mahu dibawa ke mana lagi kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya?

Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahawa sepeninggalannya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,

"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertobat dari dosanya?

Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?" Nabi Musa terperanjat.

"Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita penzina Dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril.

"Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"
" Ada !" jawab Jibril dengan tegas.

"Dosa apakah itu?" tanya Musa kian penasaran.

"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina.

Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusyuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut.

Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti mereka seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman didadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.

"Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur'an, membunuh 70 nabi Dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka'bah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, Kemudian dia mengqadanya, maka dia akan diseksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah delapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 Hari, sedangkan satu Hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia. Dahsyatnya azab neraka."

Demikianlah kisah Nabi Musa Dan wanita penzina Dan dua hadist Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi Kita Dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqamah.

Semoga menjadi pedoman, InsyaALLAH.

-ehsan Facebook...

indah kan bait2 hadis tersebut... dan, cahaya tertarik dengan part, "orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman didadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan ketaatan kepada-Nya." bukankah itu lebih baik dari terus 'berkata-kata' tanpa hala tuju... hmm~~ renungkan bersama......

nota kaki: sebagai manusia, kita xpernah terlepas dari melakukan kesilapan... Allah sendiri bersedia menerima hamba-Nya yang bertaubat.. mengapa kita, terus menghukum??? wallahualam......

No comments:

Post a Comment