SAHABAT

Friday, February 25, 2011

@ x sihat... @

As salam... minggu ni aq hadapi 1 dugaan.. pertama kali utk tahun ni, aq demam.. dan utk pertama kalinye, aq demam teruk.. rasanye aq xpenah demam seteruk ni.. suhu badan turun naik.. hampir seminggu aq demam.. peritnye tekak ni hanye Tuhan saje yg tahu.. bisanye kepalaku ini bagai rambutku disangkut di siling.. adeesshhhh....... lemah rasanye seluruh tubuhku ini.. mungkinkah semua ni b'laku gara2 aq t'lalu desparate n memakse tubuhku utk kurus???? argghhh, yup aq nk kurus.. semua org nk kurus.. selama ni aq memang nk kurus, tp mungkin sekadar cakap2 kosong.. tp skrg,aq akan usaha sehabis baik utk capai matlamat aq utk kurus tu tahun ni!!!! moge matlamat aq ni x t'putus di tengah jalan.. nk pegi "tripment" aq xmampu, nk beli produk duit x cukup.. xpelah,aq usaha cara aq s'diri.. biar lmbt kurus, yg pntg b'kekalan!!! insya'Allah..
sahabat,, doakan agar aq tetap teguh capai matlamat aq ni.. muge segalanye b'jalan dgn lancar & seperti yg dirancang.. mudah-mudahan... insya'Allah... amin..
*apepun matlamat kita,, muge same2 t'capai.. +_+

Thursday, February 24, 2011

Akhirnye...........

Malasnye nk menaip,, tp cm nk share something.. spt biase,, aq xtau nk mulekan dr mane? mcm mane?
Semalam aq tgok drama tv9, xbape ingatla tajuknye.. rasa, "kasih zulaikha" lau x silapla.. so sweet,but sedih.. ika sgt m'cintai suaminye, die sanggup buat ape saja demi suami die.. walhal die kahwin atas pilihan keluarge.. mereka b'kawan sejak kecil.. sayangnye,cinta suaminye bkn utk die.. tp utk pmpn lain, yg dipanggil ADIK.. ape yg lbih menyedihkan ADIK merupakan kenalan ika.. dan ika sanggup melamar ADIK buat suaminye.. sungguh mulia ika.. semua itu ika lakukan atas rasa cinta die pada suaminye, dan rasa kasih pd ADIK.. dan tambah pilu apabila ika t'dengar suaminye ckp pd ADIK bahawa "bkn die yg merampas kebahagiaan org lain,tp kebahagiaan die yg dirampas!!" akhirnye,ika meninggal disaat suaminye & ADIK selamat m'jadi suami isteri.. ika selamat melahirkan bayi buat suaminye,tp beliau meninggal kerana beliau sebenarnye tidak boleh mengandung.. besar sungguh cinta ika pada s'org lelaki bernama suami walaupun cinta itu tidak pernah b'balas.. ~END~
Sangat2 sedih.. tibe2 aq t'fikirkan die.. BF aq.. jujurnye,aq masih x mampu lupekan "hal" itu.. maaf.. sakitnye masih terasa sehingga ke hari ini..masih..... habis saja cerita tu aq terus saja call die, aq jadi sayu.. actually,aq demam hr ni.. tp die mcm x peduli lgsg.. arghh,,kenapa perlu menyusahkan org lain kalau diri mampu b'diri...kn?? aq xksah,malas nk bsar2kan hal remeh.. kejap je kt'org borak,die kat gelanggang futsal.. lgpun skrg ni rasa cm "lain", cam hilang kata bile dgn die.. pastu,aq mesej die.. aq ckp, "aq sygkan die sgt2...aq akan buat sehabis baik,cube jadi yg t'baik.. yup, die mungkin pernah sayangkan aq, tp kalau rasa tu hilang aq xakan salahkan die..aq x akan tahan die.." macam petikan dialog dalam drama tu "kenapa perlu diagungkan sgt CINTA??? CINTA tu anugerah dari ALLAH,, DIA boleh beri rasa CINTA & DIA juga boleh tarik balik rasa CINTA tu.." ayat tu benar2 menyedarkan aq.. aq ckp lg ngan die,, "kalau ade perempuan lain yg sayang die lebih dari aq & die sayang perempuan tu lebih dari sayang aq...bagitau aq,,aq akan lepaskan die...tu semua aq lakukan sebab aq t'lalu sayangkan die..." die cakap ngan aq,, die pun nk cakap benda yg same ngan aq.. tp ayat die yg paling t'sentuh hati aq...die cakap,, "tapi bukan senang2 i nk lepaskan u tau..bukan lepas ade lelaki cakap die sayang u terus i lepaskan u..TAK!! i akan pastikan die btul2 sayangkan u & lebih baik dari i baru i lepaskan u.." aq suke sangat,,mungkin die t'sedar...yg VIRUS tu sekadar ckp syg die n mungkin nk mainkan perasaan die..mungkin...... aq janji,dan die pun janji.. aq sangat2 b'harap hubungan ni akan b'akhir ngan 'hepy ending...' amin..... bile aq tanye,die masih sayangkan aq macam dulu x?? die akan cakap, ye sayang.... THANKS,GOD... his back.. i'm really2 epy... hopefully,his always mine....
hari ni genap 2tahun 4bulan kami b'sama...harap masih ade banyak masa untuk kami tetap b'sama...amin....
sahabat.....doakan bahgie akan terus b'sama saya.....

salam bahgie... (>_<)

JANGANLAH BUAT ORANG YANG MENCINTAI KAMU KECEWA.......!__!

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya
hanya ada kamu satu-satunya.


2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap
menjadi impiannya.


3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu
merasa berat badan kamu sudah bertambah.


4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.


5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain
lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang
berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.


6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon
untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.


7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu
sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat
bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.


8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa
pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau
tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.


9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia
ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.


10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon
untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.


11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan
mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.


12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi
baginya barang itu sangat istimewa.


13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.
Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.


14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.


15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran
yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh
di mata, jauh di hati?’


16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.


17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau
mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.


18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika
kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.


19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!.
bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar
mana permintaan mu.


20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS
dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas
dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.


21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari
kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.


22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak
pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.


23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin
mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,
kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


~by FAUZIE ISHAK~

Monday, February 21, 2011

"Apakah Engkau Benar-benar Mencintaiku?"

Dulu, saat aku memutuskan memilihmu, ada ragu di dadaku. Apakah aku bisa mengimbangi kualitasmu. Tapi berkali-kali kau meyakinkanku, bahwa kita akan belajar untuk saling menyesuaikan diri. Akhirnya aku pun mengangguk, sebagai tanda betapa aku bersedia menjadi belahan jiwamu.
Hari-hari menjelang per...temuan denganmu di prosesi akad itu, membuat campur aduk hatiku yang lemah ini. Segala debar, takut, dan khawatir menyeruak indah. Tak ingin lepas, apalagi hilang. Tapi rasa ini membuatku merasa sudah memilikimu. Padahal belum ada ikatan antar aku dan kamu. Akhirnya kubiarkan rasa itu menggenggamku, apakah itu termasuk sebuah kesalahan?
Berdua melangkah menuju hidup yang baru. Aku masih begitu asing denganmu. Cara kamu bersikap, cara kamu bicara, dan cara kamu mengungkapkan cinta
Aku pun akhirnya mendengarmu melantunkan janji setia. Akad suci yang sudah disepakati. Pernyataan hati bahwa engkau akan menjadi suami sehidup semati. Tidak hanya itu, bahkan menjadi suami hingga akhirat nanti. Janji ini janji suci. Bukan main-main, bukan pula guyonan, bukan juga lelucon yang bisa diketawain. Tapi ini adalah mitsaqan ghalidan, ikatan yang kuat dan tangguh. Saling menguatkan hati yang terkait, saling mengukuhkan cinta yang sudah dan akan terjalin. Kenapa aku berkata sudah, karena boleh jadi sudah ada benih cinta di hatiku sebelum menikah denganmu. Dan kenapa aku bilang akan, karena aku yakin Allah yang berkuasa atas hati kita. Cinta inilah yang akan Allah gerakkan, untuk mencintaimu sebagai suamiku, dan mencintai aku sebagai istrimu.
Berdua melangkah menuju hidup yang baru. Aku masih begitu asing denganmu. Cara kamu bersikap, cara kamu bicara, dan cara kamu mengungkapkan cinta. Karena memang selama ini kita tidak pernah bertemu sebagai sepasang kekasih. Cinta kita memang benar-benar berbeda. Aku menikah denganmu dengan niat menyelamatkan jiwaku. Agar cintaku pada-Nya tetap utuh, tanpa harus ternodai oleh cintaku padamu. Semoga niatku ini menjadikan ikatan kita semakin diberkahi. Lagi, lagi dan lagi…
Perhatian demi perhatian kau curahkan. Seolah aku adalah dewi di bumi yang sangat berarti bagi hidupmu. Kau menjadi suami yang sangat baik bagiku, juga bagi keluarga besarku. Namun waktu berjalan begitu cepat. Kau sibuk dengan urusanmu. Seabrek amanah dakwah, selusin urusan dunia, dan sejuta masalah mulai menghampirimu.
Dan ketakutanku pun terjadi. Di titik itu aku tak lagi mampu mengimbangimu. Kau sibuk dengan duniamu sendiri, seolah kau tidak lagi membutuhkan aku. Waktu demi waktu hanya terbagi buat semua urusanmu. Sementara waktu bagi aku dan anak-anakmu hanyalah waktu yang tersisa dari sekian waktu yang kamu punya. Aku hanya bisa berdoa, semoga Allah memberkahi setiap nafasmu. Tapi ijinkan aku meminta, berilah juga waktu untuk aku dan keluargamu. Karena shalihnya kamu tiada berarti kalau kau justru mengabaikan keluargamu dan aku sebagai istrimu…
Kaitkan tangan, mempersamai setiap niat perubahan diri. Karena hati wanita itu butuh kekuatan seorang pria yang selalu menopang saat ia jatuh. Saat aku lemah, aku butuh dukunganmu sebagai suamiku. Untuk menguatkan setiap tekad yang mungkin kehilangan energinya. Atau membimbing setiap keinginan yang mungkin sudah berubah haluannya. Karena cinta kita bukan cinta hanya pelampiasan nafsu, namun sebuah rasa yang ingin kita kecap bersama. Membesarkan anak kita, dan mewujudkan rumah muslim yang bahagia, tak hanya di dunia, tapi juga di hadapan Allah yang telah menciptakan cinta kita…

ape itu cinta?? ape maknanya syg??

aq sygkn die sgt2... bodohkah aq kerana sygkn die?? aq xtau nk ckp mcm mne.... aq t'lalu sygkn die.. atas alasan ape,kenape..??? aq x ade jawapan yg pasti.. aq xtau nk luahkan pd siape.. dan untuk ape aq ceritakan pada semua mengenai perasaan aq?? nnt ade plak nk menyampah.. ramai yg b'kata padaku, "lupekanlah die, putus je dgn die.. untuk ape aq terus b'kwn dgn die?? cari je laki lain.. cari je p'ganti.. aq pasti blh dpt lelaki lain yg lebih baik.." tapi semudah tu ke??? cube aq katakan sebegitu pd kalian?? mampukah dgn mudah kalian memutuskan hubungan cinta & meninggalkan die?? pasti,TIDAK!!! kerana, CINTA hadir tanpe blh dipakse.. tanpe mampu dikawal.. tanpe kita blh tentukan lelaki mane yg perlu disayang, & xpatut disayang.. dan aq percaya, sebaik manepun seseorang..sehensem mane pun die... kalau rasa syg itu tidak ade, tidak mungkin hubungan itu akan b'tahan.. kerana syg & cinta ini bagaikan satu AURA @ MAGIK.. kt x mampu nk ramal.. semuanye kuasa TUHAN.. serta, kita xperlukan 'alasan' kenapa kita sygkan die..?? contoh yg nyata, kalian pernah x nampak.. wanita cantik memilih lelaki yg jauh b'usia,malah duda & sudah ade anak.. ade juga lelaki yg hensem memilih wanita gemuk & hitam untuk jd ibu pada anak2 die.. ade juga wanita b'ilmu,punye kedudukan yg memilih lelaki sekadar punye SPM sebagai suami & imam di rumahnye.. t'lalu byk cth yg ade dpan mate,cume kalian perlu buka mata serta lihat melalui mata hati.. diri kalian sendiri, pasti pasangan kalian punye kekurangan tp kenapa kalian pilih die?? kalian juga ade kelemahan, tp kenapa pasangan kalian masih disisi kalian??? itu semua KUASA CINTA... percayalah..... jgn dgn t'lalu mudah kalian tuturkan, "cari saje org lain.. aq pasti akan dpt yg jauh lebih baik..." itu ego namanye.. tp katakanlah,, "aq akan cube lebih baik.. aq pasti mampu kekalkan hubungan ni untuk jadi lebih baik.." dan betulkan ape yg silap, p'baiki semuanye... kerana ape yg kita ckp,ape yg kita pk umpama doa yg akan kita lakukan & perolehi..insya'ALLAH..amin...
akhir kalam,,
" selagi rase syg, cinta & pedih itu ada... kita x kan dpt cari pengganti"

Saturday, February 19, 2011

"berubah jadi LEBIH BAIK!!"

yup,sebagai insan biase kita dituntut untuk jadi lebih baik.. seharusnye,setiap hari/malam sebelum tido kita muhasabah diri..fikir ape yg kita "isi" dalam hidup kita seharian pada hari ni.. n kita b'harap & usaha moge esok kita akan buat yg lebih baik dari hari ni.. itulah lumrah manusia.. b'usaha ke arah lebih baik..
now,aq nk cerita sal BF aq lagi.. harap xde yg muak.. (lagipun blog ni hak peribadi aq, & blog ni adalah luahan isi hati aq..) yup,BF aq bukanlah insan yang baik dulunye,sebelum aq kenal die.. sebagai anak muda yang hidup dikota,pastinye die antara remaja yang liar (tp xterlampau liar ye!!)..die ramai kenalan,dan yang pastinye sebagai remaja muda yang punye paras rupe...die ramai kenalan wanita,sangat ramai.. mungkin pernah ada yang terluka dengan sikapnya..tp ade juga yang meninggalkan die atas alasan die tidak kaya,tidak ada kereta..wanita golongan apekah ini???? setelah mengenali aq,die mule berubah ke arah lebih baik..b'usaha keras untuk jadi insan t'baik dalam hidup aq..t'lalu baik.. malangnye,ujian datang menghimpit.. perasaan takut mule m'belenggu dirinye.. kesilapan silam bagai m'hantui hidupnye.. p'soalannye, "KENAPA DISAAT DIRI SUDAH HAMPIR BERUBAH 100% UNTUK JADI LEBIH BAIK, SEMUANYE DATANG MENGUJI????bagai m'hempap diri......argghhhh,sesungguhnye bahu kami tidak cukup kuat tanggung semuanye.. kami rapuh sehingga hampir saja t'sungkur.. tp xmengapa,,kerna walau apepun yg b'laku,aq akan setia menemani disisinye..insya'Allah... alhamdulillah,YANG DIATAS sentiase menemani..buat kami lebih kuat,tabah & yakin.. muge jalan kami dip'mudahkan ALLAH..amin...
yg paling aq harapkan & aq b'doa,, muge ALLAH tidak akan buang "RASA ITU" dari hatinya..amin...

T'ingat kenangan lame,, saje nk letak gambar die kat bawah ni..
tp ni semua gambar lame, maklumlah kami jarang b'gambar.. hehee....
jgn ade yg menyampah plak ye...?? *_*
 gambar ni adalah antara gambar die yg aq suke.. hemsem+sweet.. senyum pun nampak ikhlas+btul2 bhgie.. +_+
 gambar ni die amek mase kat singapore.. saje nk plessing sweater n "spack" baru.. huhuu.... =,=
 gambar ni lau xsilap die amek mase nk g kenduri kawen kwn die kat mne ntah..? sempat lg snap..... #_#
 ni gambar yg die edit gune hp..mase ni baru2 li hp sepasang.. ;_))
 pic yg ni pun aq suke(tp yg asal da xde,ni skatch).. nmpak hensem n sweet.. ala2 macho gitu.. hahaaa....;-D
yg ni plak antara gambar b'sama yg paling aq suke (sebenarnye,xbyk gmbr b'2).. hihiiii... (",)

*really2 hope,,biar apepun dugaan yg hadir, we always together forever n ever...
sahabat semua,,mohon doakan b'sama ye..muge kalian dirahmati..amin... (^_*)

=CoRRecTioN=

pembetulan mengenai ape?? xsilap aq sebelum ni aq ade ckp my BF de post "stlh lame m'hilang die muncul kembali...die cinta matiku.." di twitter die.. akhirnye aq tau kebenarannye.. bkn die yg post VIRUS tu.. tp sape?? pasti itu yg m'jd p'soalan buat kalian bukan.. sape & bagaimana biarlah m'jadi rahsia kami.. kerna yg pasti ade orang cube m'ceroboh privacy die.. sebenarnye,twitter tu aq yg create utk die.. & die adelah antara insan yg buta it.. die s'diri xtau cmne nk on twitter.. dgn b'sungguh2 die yakinkan aq bukan die yg post VIRUS tu.. die tnye aq cmne on twitter?? selepas kejadian tu,barulah die blaja2 on twitter.. dgn xde following & follower.. hahaa... cian die.. dan aq da tukar password die.. kenapa perlunye aq buat kenyataan pembetulan ni?? yup,aq sygkn die.. dan alasan yg paling kukuh adalah "aq xnk ade yg b'sangka buruk tntg die.." katalah ape saja yg kalian mahu katakan tntg aq..pkla ape pun.. ye,aq mungkin bodoh kerana t'lalu baik padanye,t'lalu sygkn die,tp aq xkesal.. sejahat&seburuk mane pun die,aq terima die ape adenye die..biar ape pun dugaan yg datang,aq harap ianya buat diri & hubungan kami jadi lebih matang.. serta ALLAH akan kuatkan hati kami,panjangkan jodoh kami.. insya'ALLAH.. amin...
If u sincere love some1, u must feel like this..
This calling "LOVE"

Friday, February 18, 2011

10 Arti Senyum

1. Senyum membuat Anda lebih menarik.
Orang yang banyak tersenyum memiliki daya tarik.
Orang yang suka tersenyum membuat perasaan orang disekitarnya nyaman dan senang.
Orang yang selalu merengut, cemburut, mengerutkan kening, dan menyeringai membuat orang-orang disekeliling tidak nyaman. Dipastikan orang yang banyak tersenyum memiliki banyak teman.

2. Senyum mengubah perasaan
Jika Anda sedang sedih, cobalah tersenyum.
Senyuman akan membuat perasaan menjadi lebih baik.
Menurut penelitian, senyum bisa memperdayai tubuh sehingga perasaan berubah..

3. Senyum menular
Ketika seseorang tersenyum, ia akan membuat suasana menjadi lebih riang.
Orang disekitar Anda pasti akan ikut tersenyum dan merasa lebih bahagia

4. Senyum menghilangkan stres
Stres bisa terlihat di wajah.
Senyuman bisa menghilangkan mimik lelah, bosan, dan sedih.
Ketika anda stres,ambil waktu untuk tersenyum.
Senyuman akan mengurangi stres dan membuat pikiran lebih jernih.

5. Senyum meningkatkan imunitas.
Senyum membuat sistem imun bekerja lebih baik.
Fungsi imun tubuh bekerja maksimal saat seseorang merasa rileks.
Menurut penelitian, flu dan batuk bisa hilang dengan senyum.

6. Senyum menurunkan tekanan darah
Tidak percaya? Coba Anda mencatat tekanan darah saat anda tidak tersenyum dan catat lagi tekanan darah saat anda tersenyum saat diperiksa.
Tekanan darah saat Anda tersenyum pasti lebih rendah.

7. Senyum melepas endorphin, pemati rasa alamiah, dan serotonin
Senyum ibarat obat alami.
Senyum bisa menghasilkan endorphin,pemati rasa alamiah, dan serotonin.
Ketiganya adalah hormon yg bisa mengendalikan rasa sakit.

8. Senyum membuat awet muda
Senyuman menggerakkan banyak otot .
Akibatnya otot wajah terlatih sehingga anda tidak perlu melakukan face lift.
Dijamin dengan banyak tersenyum Anda akan terlihat lebih awet muda.

9. Senyum membuat Anda kelihatan sukses
Orang yg tersenyum terlihat lebih percaya diri,terkenal, dan bisa diandalkan.
Pasang senyum saat rapat atau bertemu dengan klien.
Pasti kolega Anda akan melihat Anda lebih baik.

10. Senyum membuat orang berpikir positif.
Coba lakukan ini : pikirkan hal buruk sambil tersenyum. Pasti susah.
Penyebabnya, ketika Anda tersenyum,tubuh mengirim sinyal "hidup adalah baik".
Sehingga saat tersenyum, tubuh menerimanya sebagai anugerah

baru aq sedar.... Cinta ibarat KUPU-KUPU ...

Makin kau kejar, makin ia menghindar
tapi bila kau biarkan ia terbang.
ia akan menghampirimu disaat kau tak menduganya.
...cinta bisa membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti.
tapi cinta itu hanya istimewa, apabila kau berikan pada seseorang yang
layak menerimanya.......
jadi....tenang tenang saja jangan terburu-buru
hingga kau bisa memilih yang terbaik
untuk kalian yang ......RAGU - RAGU DENGAN PERNIKAHAN
Cinta bukanlah perkara menjadi "ORANG SEMPURNA"nya seseorang.
justru perkara menemukan seseorang yang bisa membantumu menjadikan dirimu sempurna.
untuk kalian yang....... TIPE PLAYBOY / PLAYGIRL
Jangan katakan "AKU CINTA PADAMU" bila kau tidak benar-benar peduli padanya.
Jangan bicarakan soal perasaan -perasaan itu bila tidak benar - benar adanya.
Jangan kau Sentuh hidup seseorang bila kau berniat mematahkan hatinya.
Jangan menatap kedalam matanya bila yang kau katakan cuma DUSTA.
Hal terkejam yang bisa dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta,padahal kau tidak berniat sama sekali untuk menerimannya saat ia terjatuh...... (don’t do it)
Untuk kalian yang ......... SUDAH MENIKAH
Kalau Cinta jangan katakan "INI SALAHMU !" tapi maafkan aku ya?
Bukan " KAU DIMANA?! " melainkan "AKU DISINI,KENAPA?"
Bukan "KOK BISA SIH KAU BEGITU ?" tapi "AKU MENGERTI "
Dan bukan "COBA, SEANDAINYA KAU.... " akan tetapi "TERIMA KASIH YA, KAMU BEGITU...."
Untuk kalian yang...... PATAH HATI
Sakit patah hati bertahan selama kau menginginkannya
dan akan mengiris luka sedalam kau membiarkannya.
Tantangannya bukanlah bagaimana bisa mengatasi melainkan apa yang bisa diambil sebagai pelajaran dan Hikmahnya
Untuk kalian yang............. BELUM PERNAH JATUH CINTA
Bagaimana kalau jatuh cinta : Mau jatuh,jatuhlah tapi jangan sampai terjerumus, tetaplah konsisten tapi jangan terlalu "NGOTOT"
Berbagilah dan jangan sekali - kali tidak Fair.
Berpengertianlah dan cobalah untuk tidak menuntut,
siap - siaplah untuk terluka dan menderita,tapi jangan kau simpan semua rasa sakitmu itu.
Untuk kalian yang ......... INGIN MENGUASAI
Hatimu patah melihat yang kau cintai berbahagia dengan oranglain(bener buanget), tapi seharusnya akan lebih sakit mengetahui bahwa yang kau cintai ternyata tidak bahagia bersamamu.
Untuk kalian yang........... TAKUT MENGAKUI
Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dengan seseorang. malah lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan denganmu.
Tapi cinta paling menyakitkan bila orang yang kau cintai sama sekali tidak mengetahui perasaanmu terhadapnya.
Untuk kalian yang.......... MASIH BERTAHAN MENCINTAI SESEORANG YANG SUDAH PERGI
Hal menyedihkan dalam hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta,hanya kemudian pada akirnya kau menyadari bahwa dia bukanlah jodohmu.
Dan kau telah menyia2 kan bertahun-tahun untuk seseorang yang tidak layak. kalau sekarangpun ia sudah tak layak, 10 tahun dari sekarangpun ia juga tak akan layak. maka biarkan ia pergi dan lupakan.........
Should you decide to send this to a friend;
Thank you, you may have touched their life in ways you will never know

Thursday, February 17, 2011

=MUKE BUKU=

yup,,aq nk cite sal FACE.. npe FACE?? sukati aq la.. huhuu... tibe2 cm "t'panggil" nk cecite sal FACE..
kebetulan keratan akhbar M hr ni (khamis-17Feb2011 m/s 8) ade seorang lelaki iaitu merupakan suami kpd sang wanita yg curang, telah tampil m'buat pengakuan diatas kecurangan isterinya.. si suami tampil m'buat pengakuan kecurangan isterinye selepas M sebelum ini telah m'dedahkan kisah sang isteri yg lari mengikut kekasih lamanye angkara FACE!!!
antara bait ayat dalam keratan akhbar t'sebut adalah "angkara laman sosial FACE, seorang suami TERPAKSA b'depan kecurangan isterinya yg m'jalin hubungan cinta dengan "bekas" teman lelakinya sejak lima bulan lalu.."
Patutlah isterinya yg hanye bekerja sebagai 'pembantu am' di syarikat swasta sudah semakin b'gaya..rupe2'nye ade "alasan" kenapa die perlu bergaya & m'jaga ketrampilan..
Bukan saje itu, malah sebagai seorang ibu....die sanggup mengabaikan tanggungjawabnye..apatah lagi melayan suami & menguruskan hal rumah tangga..
Lebih mengejutkan lagi apabila sang isteri "mengaku" bahawa die bersama "kekasih" menginap di sebuah hotel.. Bayangkan,, "keluarga" yg telah di bina b'belas2 tahun akhirnye rapuh juga hanya kerana p'temuan kembali sang isteri dgn "bekas" kekasih di FACE.. Adakah itu dikatakan jodoh???????? Huhhhhhh...........

Tutup cerita tu.. kita singkap pulak cerita lain..
Seperti yg semua orang tahu (tu pun lau rajin m'baca paper la).. sebelum ni pernah ade keluar cerita mengenai pasangan yg b'kahwin selepas b'kenalan melalui FACE.. tp selepas 21hari "bersama".. isterinya hilang.. tp masih xdapat dipastikan ape puncanye.. sama ada sudah meninggal dunia @ ape... wallahualam....

Kisah lain pula, aq teringat laporan berita 2@3hari lepas..
Lelaki luar mula memasang jerat & m'perdaya wanita melalui FACE.. wahh,mereka semakin maju.. tidak mahu ketinggalan dengan teknologi canggih yg ade.. sehingga b'jaya membuat gadis2 terpedaya dgn janji2 manis lelaki "luar" itu.. ape yg mereka buat dengan gadis2 tersebut.. pastinye aq saje yg mereka buat.. antaranye,, menjadikan mereka keldai d****.. mudah sungguh m'dapatkan pekerja & khidmat wanita ye..

Selain itu ada jugak yg aq dengar b'gaduh hanye kerana FACE.. ade jugak yg b'gaduh tanpe rasa segan silu di FACE.. masing2 bagai tidak mahu mengalah & ingin tunjuk merekalah yg hebat..maha hebat kononya...
sehingga aq ade dengar cerita,, ade yg sampai mengupah peguam & ingin bawa ke pengadilan hal ini.. aduhh,,,alangkah bagus kalau hal itu diselesaikan secara baik..bukankah itu yg dituntut dalam setiap agama??b'baik dengan semua orang.. dan duit yg ingin upah peguam tu,sedekahkan pada mereka yg memerlukan.. huhuu.... ntahla...mungkin masing2 nk buktikan sape benar,sape salah.. biarkanlah mereka asalkan mereka bahgie menikmati hidup mereka...

Akhir sekali aq nk share mengenai pengalaman aq.. sal BF aq.. rasanye da sebulan die tutup FACE die.. well,aq tolong die tutup FACE die...atas p'mintaan die.. aq xtau & xpasti alasan yg kukuh die tutup FACE die.. aq x b'kesempatan b'tanye & aq malas nk tanye coz xnk sal benda tu nanti kami akan b'gaduh.. tapi aq perasan,die semakin lain..berubah.. tp aq sedapkan hati..ahh,xde apela..perasaan aq saja.. aq sering meluahkan padanye, "kenapa awak da lain?" "awak macam da berubah.." "awak ade masalah ke??" "sy ade buat slh?,,awk tegurlah sy.." "awak marah sy?" ape yg die jawab???? "mane ade sy lain..sy x berubah pun..sama macam dulu.." "saya xde ape2 masalah,saya cume xnk jumpe sape2,saya nk b'sendirian.." "saya xmarah awak..awak xde pape salah kat saya pun.." aq semakin keliru.. walaupun die "lain", aq tetap buat cam biase & anggap bagai tiada ape yg b'laku.. bayangkan betapa sakitnye aq melawan perasaan...
Tiba2 aq dapat tau exGF die muncul balik dlm hidup die.. arghh,dugaan apekah ini?? aq xtau dr mane die muncul..? aq xpasti bagaimana mereka TERjumpa..? melalui FACE  @ b'semuka?? aq xtau!!!! tp aq nk tau sangat2 tentang semuanye...segala2nye... biarpun perit,yg pasti "KEBENARAN AKAN DIDIK KITA UNTUK JADI LEBIH DEWASA & KUAT..." insya'Allah..amin...

Secara kesuluruhannye,aq xkata FACE tidak elok.. sebenarnye FACE bagus kalau digunakan secara "berilmu" oleh penggunanye kerana ia adalah sebagai saluran kita merapatkan ukhuwah yang kebanyakkannye telah t'putus hubungan b'tahun2 lamenye selepas masing2 memilih jalan sendiri & membawa haluan masing2..
Tapi ianya menjadi tidak baik apabila ada segelintir yang menyalahgunakan ia.. mengambil kesempatan.. curang.. & sebagainya...
Akhir kalam dari saya,, sebagai insan yang mampu b'fikir secara matang & "dewasa" (sehingga pandai sign in FACE) maka b'makna kalian turut mampu b'fikir secara waras serta tahu memilih sama ada menyusuri laluan yang baik @ mengikut jalan yang tidak baik.. yakinlah, bahawa setiap ape yg kita lakukan sekarang pasti akan disediakan balasan di kemudian hari.. samalah maksudnye... jika kita buat baik (malah jika hanya b'niat saja),sudah pasti ade balasan baik buat kita.. tp malangnya jika kita b'buat jahat,maka ade juga balasan yang tidak baik buat kita.. sesungguhnya ALLAH itu MAHA ADIL..
Pilihla jalan terbaik buat kalian...
Wallahualam.........

Jangan Tangisi Apa Yang Bukan Milikmu......

by RENUNGAN N KISAH INSPIRATIF on Wednesday, February 16, 2011 at 9:34pm


♥●♥_◕_♥●♥

Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali. Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai, kenyataan yang tidak sesuai harapan. Akhirnya angan ini lelah berandai-andai ria.
Pffhh…sungguh semua itu tlah hadirkan nelangsa yang begitu menggelora dalam jiwa.

Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat terguncangnya jiwa masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu, majelis-majelis dzikir yang akan mengantarkan pada ketentraman jiwa.

♥●♥_◕_♥●♥

Hidup ini ibarat belantara.Tempat kita mengejar berbagai keinginan. Dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak, mempunyai keinginan. Tetapi tidak setiap yang kita inginkan bisa terbukti, tidak setiap yang kita mau bisa tercapai. Dan tidak mudah menyadari bahwa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Banyak orang yang tidak sadar bahwa hidup ini tidak punya satu hukum: harus sukses, harus bahagia atau harus-harus yang lain.

Betapa banyak orang yang sukses tetapi lupa bahwa sejatinya itu semua pemberian Allah hingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenang. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan benar. Padahal dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita.
Padahal hakekat kegagalan adalah tidak terengkuhnya apa yang memang bukan hak kita.

Apa yang memeng menjadi jatah kita di dunia, entah itu Rizki, jabatan, kedudukan pasti akan Allah sampaikan.Tetapi apa yang memang bukan milik kita, ia tidak akan kita bisa miliki, meski ia nyaris menghampiri kita, meski kita mati-matian mengusahakannya.

“Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab(Lauh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakanya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu)supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikaNya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (QS Al-Hadid ;22-23)

Demikian juga bagi yang sedang galau terhadap jodoh.Kadang kita tak sadar mendikte Allah tentang jodoh kita,bukanya meminta yang terbaik dalam istikharah kita tetapi benar-benar mendikte Allah: Pokoknya harus dia Ya Allah… harus dia, karena aku sangat mencintainya. Seakan kita jadi yang menentukan segalanya, kita meminta dengan pakasa.Dan akhirnya kalaupun Allah memberikanya maka tak selalu itu yang terbaik. Bisa jadi Allah tak mengulurkanya tidak dengan kelembutan, tapi melemparkanya dengan marah karena niat kita yang terkotori.

♥●♥_◕_♥●♥

Maka wahai jiwa yang sedang gundah, dengarkan ini dari Allah :

“…. Boleh jadi kalian membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagi kalian. Dan boleh jadi kalian mencintai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kalian.Allah Maha mengetahui kalian tidak mengetahui.” (QS. Al-Baqarah 216)

Maka setelah ini wahai jiwa, jangan kau hanyut dalam nestapa jiwa berkepanjangan terhadap apa-apa yang luput darimu. Setelah ini harus benar-benar dipikirkan bahwa apa-apa yang kita rasa perlu didunia ini harus benar-benar perlu bila ada relevansinya dengan harapan kita akan bahagia di akhirat. Karena seorang mukmin tidak hidup untuk dunia tetapi menjadikan dunia untuk mencari hidup yang sesungguhnya: hidup di akhirat kelak!

Maka sudahlah, jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!

Wednesday, February 16, 2011

! perlahan-lahan !

die adalah insan pertama yg aq syg selain dr 'family' aq.. sukar utk aq terima lelaki bg mengetuk&mengisi ruang hati aq.. ye,die yg pertama.. dan aq t'lalu b'hrp moge die yg terakhir.. SUSAHNYE aq menerima&menyayangi lelaki.. dan skrg selepas aq berjaya penuhkan ruang dlm hati aq utk menyayangi die,die m'buat onar.. arghh,mungkin salahku jgak,kerana SUSAH buang rs syg pd die&SUSAH lupekan die.. kenapa begini takdir aq?? kdg2 rs t'lalu rapuh.. kenapa aq sering diuji?? kenapa aq?? kenapa??? inilah dugaan paling besar dlm hubungan kami..t'lalu berat utk aq pikul..sesungguhnye bahu ini x cukup kuat, YA ALLAH.. aq lemah.. mungkin benar kata org,lelaki mudah berubah hati..lelaki mudah m'bahagi2kan rs syg..lelaki mudah jatuh cnta&melupakan.. aq kah yg bodoh kerana tidak tidak menyimpan sedikit benci pdnye?? aq simpan hampir kesemua mesej yg die hntr pd aq.. antaranye yg masih segar dlm ingatan aq..antaranye...
"die sygkn aq sgt2.. die xnk hilang aq..die xblh hilang aq.."
"die t'lalu sygkn aq,die xpenah syg pmpn cm die syg aq.."
argghh,mudah sungguh lelaki menuturkan kata.. ade lg yg die jnji..
"die nk hidup ngn aq.bina keluarge same2.."
"kt kumpul duit same2, kt bukak bisnes.."
t'lalu byk yg dijanji.. mudah sgt2 lelaki melafazkan janji kn..??
aq yg derita.. dan skrg,ini yg di "post" kat twitter die..
"die mncul kembali setelah lame m'hilang..die cinta matiku.."
sakitnye, ya ALLAH..
bile aq tnye,die kate bkn die yg "post".. kalau bkn die,sape??? sape lg yg tau e-mail & password die??
dan yg t'baru die "post" kat twitter die..
"die pun xtau mcm mane..mmg die syg T..dan die syg aq jgak.."
penipuan ape lg ni??? peritnye.... aq semakin rapuh..
die mgajar aq erti syg,cinta.. die mgajar aq erti bhgie.. malah,die juga mgajar aq erti peritnye cinta..
terima kasih cinta.. muge cinta ini juga mgajar aq m'jadi lebih kuat,tabah & lebih dewasa..
akak @nazimatushimah abu bakar,, thx a lot.. atas segala kata2 semangat akak.. akak inspirasi ckin, akak idola ckin.. ckin harap sgt ckin mampu jd sekuat akak.. ckin nk tabah mcm akak..
tul kata akak,, ape pn yg b'laku, TUHAN da aturkan yg t'baik buat kita.. DIA sygkn kita.. insya'ALLAH..
ckin akan ikut nasihat akak,ckin akan lpaskan die p'lahan2... ye, ckin percaya klu ade jodoh xkn kemana... bg die mase, biar dia pk apa yg dia nak..sape yg die perlu..
akak pesan lg,, ckin kena b'kwn dgn semua org... tp jgn terus cari pengganti sbb tu bukan jalannye... sebab... "selagi rase pedih tu ada... ckin x kan dpt cari pengganti.."
semua tu hanya utk lpaskan masalah... PERCAYALAH ada yg lbh baik...
thx akak...thx a lot.. kata2 nasihat, buat ckin jd lbih tabah&kuat.. insya'ALLAH..
sahabat..... tlg.. dekati aq.. titipkan kekuatan buatku,, tiupkan kesabaran buatku.. muge dgn itu aq akan lebih kuat.. hnye itu yg aq perlukan skrg.. kerna,bile keseorangan,aq dibuai kenangan lame.. & airmata terus mengalir tnpe henti.. bantu aq buang die & rs cinta pdnye...

terlalu rapuh.....
~Cahaya Qaseh~

Monday, February 14, 2011

Mengapa Wanita memerlukan Lelaki???

Cinta tidak datang dipaksa-paksa. Cinta tidak juga datang kala kita mahukannya. Jika kita mahukan ia menjadi air, ia datang seperti api.

Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit.

Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak.

Tetapi lelaki yang baik, jika Tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya.

Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat, maafkan saya, kerana Allah itu yang lebih mengetahui.

Kawan, kedatangan seorang lelaki dalam kehidupan seorang wanita seperti manusia kudung yang diberikan semula sebelah kakinya. Dia menyempurnakan kita.

Namun, tidak kira semasyhuk mana sekalipun perkasihan dua jantina, selain perkara yang cantik-cantik dan molek-molek, kita, wanita, harus bersedia menerima kehodohan-kehodohan perhubungan.

Kerana apabila kita mempersilakan seorang lelaki duduk di samping kita untuk sepanjang hayat, bererti kita harus langsung juga mempersilakan sekian masalahnya berbaring di bahu kita.

Kerana itu tidak hairan jika kita mendengar ada di kalangan kita, gadis, yang merungut-rungut kerana tanggungjawabnya terhadap keperluan hidup lelaki tidak juga berkurangan walaupun belum lagi berkahwin.

Ya, lelaki memang mendatangkan bahagia.

Tetapi lelaki juga mendatangkan sengsara. Namun jika kita bijak menatangnya, semuanya pasti baik-baik sahaja. Itulah adat dalam perhubungan. Yang buruk-buruk pasti ada.

Barangkali daripada si dia, barangkali juga daripada kita, tetapi kita harus cermat mengimbangkannya agar jodoh berkekalan ke hari tua.

Bagi yang sedang galak bercinta dengan lelaki permata jiwa tetapi menerima tentangan keluarga dua pihak, jika anda fikir anda tidak mungkin mampu hidup bahagia tanpa restu ibu bapa, maka ada baiknya anda menyerah kalah saja.

Walaupun tidak saling memiliki, dan cinta tidak juga diwali dan dinikahi, anda dan dia tetap pengantin di dalam jiwa.

Barangkali sudah sampai masanya anda mencari sahaja lelaki lain untuk dibawa pulang menemui ibu bapa.

Bercakap soal kahwin, beberapa kenalan rapat yang dewasa bersama-sama.

Sejak zaman gatal-menggatal kenyit mengenyit kala di bangku pengajian, kini sudah disunting, dan bakal menjadi isteri kepada lelaki yang mereka cintai.

Semoga mereka tak tersalah pilih.

Dan semoga lelaki yang dipilih, melaksanakan tanggungjawab dan melunaskan hak suami isteri.

Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia.

Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan Tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa.

Dan kerana Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki, tidak terlalu gagah sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki.

Tetapi kerana ciptaan Tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati untuk dimulia, disayangi dan dicintai.

Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya.

Tetapi kerana fitrah kejadian Tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata.

Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati.

Tetapi kita bahagia dalam dakapannya, semoga kita semua diketemukan dengan jodoh yang baik..InsyaAllah...

Friday, February 11, 2011

~Un!Q~

1stly, nk tnye npe aq eja unik cm tu?? eh,suke aq la nk eja cmne pn..blog aq.. hahaaa.... sory,dear..
anyway,da lame sgt nk "ngepost" something kat blog ni tp x b'kesempatan.. mcm2 rs'e nk "ngepost" kat blog ni,cm2 idea yg mengalir cm air kat pale otak ni.. sal life,sal isu semasa,everything la.. cume kekangan mase ditambah dgn kemalasan (hehee...) maka t'gendala la hajat tu sebegitu saja.. ~_~
now, ada sikit kerajinan aq nk share something yg ringan ngn u all.. pe yg ringan?? bkn ringan 18sg/sx or sebagainye k.. don't b noty2 guy.. huhuuu... +_+
maksud aq now aq nk santai2 je.. cite sal pe yg org sibuk cite kat luar sane.. sal tarikh.. yup,diulang "TARIKH"..
tarikh pe?? alah,"slow" la hang ni. oppssss,t'lepas..sory again.. yela2,aq cite (especially buat yg masih xtau).. thn ni kn ade 4 tarikh yg agak unik..
1- 1.1.11
2- 11.1.11
3- 1.11.11
4- 11.11.11
itu yg b'kaitan ngn angka 1 la.. so, mesti yg sibuk nk nikah,sanding or b'salin ngn tarikh2 atas ni kn.. ciap nk mase kul 11.11 pagila.. 1.11ptg la.. mcm2.. aduhh, nikah n sanding tu aq leh trime.. bab yg nk b'salin tarikh tu,masuk akal ke??blh plak die tntukn tarikh n mase die nk "beranak"???  xfhm tul aq.. uikkssss.... sory,t'lepas lg.. kui..kui..kui... #_#
now,,, eh,bape byk now dah??? hahaaa... (kutuk dr s'dr)
k,la..aq nk share plak tarikh2 unik lain yg "t'sembunyi" untuk thn ni.. check it out...
1- 11.02.2011
2- 09.10.11
3- 20.11.2011
ini tarikh2 yg aq "sempat" perasan la.. lau de tarikh2 lain yg u all dapat "tangkap". let me share k,dude..
lagipun, bukan ke sharing is caring... (ayat bodek sambil kelip2 mata) *_*
lastly,aq nk share lg 1 benda yg agak sweet aq rasa (tp xrasa sgtla..huhuuu....) benda ni aq dpt tau dr some1,hrp2 die xmrh or mntk byrn la ngn pe yg aq nk share ni..(buat muke sedih) !_!
k,amek pensil or kalkulator anda.. mulekan..... hahaaa... gempak!!!
amek no akhir thn kelahiran anda + dgn usia anda pd thn ini = 111
cth: 89+22=111
xpercaya?? cubelah... pastu, try pada family & teman2 yg lain.. jwpn'e pasti tetap same..
ajaib bukan??? itulah anugerah ALLAH...
okla, penatla taip (ngade2+gediks).. next time aq share cite lg k..
akhir kata, moge thn ini m'jnjikan yg lebih baik buat kita semua..
lebih bahagia, lebih kaya, lebih b'jaya... amin...

Wednesday, February 9, 2011

Monolog Cinta.....

by Abu Hanifah on Wednesday, February 9, 2011 at 8:17am



"Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan. 

Kata Mahatma Ghandi, Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.

Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yang satu lagi, "Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?". Jawab titis air mata kedua tu," Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja.

" Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata. saya turut bahagia untukmu. Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita. Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.




Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila kamu cuba menutup matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan. 

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia, lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya. Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya. Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

Jangan melarikan diri dari 'cinta' apabila ia berada di hadapan kamu. Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu. Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat.



Kata Hamka, Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat. Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya. 

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari. 

Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping. Dan hanya dengan mendengar kata "Hai" darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut. 

Kaum lelaki sering mempersoalkan kelemahan wanita kerana sering mengalirkan airmata. Tetapi, segagah-gagah dan perwiranya lelaki, sedarlah bahawa suatu hari nanti mereka juga akan mengalirkan airmata syahdu kerana satu perkara kecil iaitu kerana CINTA. Alangkah misterinya cinta seorang wanita yang dianggap lemah sehingga boleh mengalirkan airmata seorang wira! Aneh, tetapi itulah hakikatnya. 




Tuhan ciptakan 100 bahagian kasih sayang. 99 disimpan disisinya dan hanya 1 bahagian diturunkan ke dunia. Dengan kasih sayang yang satu bahagian itulah, makhluk saling berkasih sayang sehingga kuda mengangkat kakinya kerana takut anaknya terpijak. Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi. 

Jangan kerana cinta, kita gugur dari perjuangan, dan jangan kerana cinta juga, prinsip kita menjadi larut dan cair. Cinta tidak semestinya akan berakhir dengan perkahwinan dan perkahwinan juga tidak semestinya akan menoktahkan titik akhir kepada percintaan. Kesetiaan akan mengikat cinta, kecurangan akan meranapkan segala kemanisan cinta. Sesebuah perkahwinan akan menjadi indah jika cinta terus bersama.

Cinta sejati ialah kasih Tuhan kepada hambaNya. Kasih murni ialah kasih ibu bapa kepada anaknya. Kasih saudara masa berada. Kasih sahabat masa binasa. Kasih suami isteri sepenanggungan. Kasih orang menaruh harapan. 

Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. 

Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati. rasa percintaan lebih pahit dari hempedu. Teman percintaan ialah sayu dan pilu, namun demikian, dara dan teruna tetap berpusu-pusu terjerumus ke dalamnya kerana dianggap seperti lautan madu. 

Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu. 

Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah sehingga dapat menarik perhatianmu. Dari kalangan yang kamu pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau dimana sahaja kamu berada. 

Tak usah sebut pasal cinta jika kamu tidak sebenar-benarnya mengambil kisah. Tak usah bercakap tentang perasaan, jika ia tidak berada di hatimu. Tak usahlah menunjuk ke dada, jika kamu berhasrat melukakan hati pasanganmu. Minat bukan bermaksud cinta, bangga bukan bererti cinta, kagum juga bukan bermaksud cinta, dan suka juga tidak serasi dengan cinta, malah sayang pun bukan cinta. Tetapi, cinta itu adalah cinta.




CintaNya Allah kepada HambaNya...Nabi (SAW) bersabda: “Apabila sepertiga malam tiba, maka Allah turun kelangit pertama (sesuai dangan keagungan-Nya). Lalu memanggil (hamba-Nya):
Adakah orang yang mau bertaubat? Aku akan menerima taubatnya
Adakah orang yang minta ampun? Aku akan mengampuninya
Adakah orang yang memerlukan sesuatu? Aku akan penuhi keperluannya
Hal seperti itu dilakukan oleh Allah setiap malam”

Tuesday, February 8, 2011

salam ukhuwah...

da alme rasanye aq x post something kat blog ni.. almaklumlah,CNY hr tu penuh di isi dgn holiday.. anyway,holiday tu nnt aq akan cite di lain mase.. bile aq ade sedikit kelapangan aq akan share di sini k.. now,just want to say, "hi" coz da lame x menjenguk blog ni.. sebenarnye bukanlah bz sgt cume mungkin x bape reti nk manage time, lagipun aq xde lappy yg leh sentiase leh 'melekat' ngn aq.. hehee... ni pun curi2 gune komputer ofis.. ;_DD ermm... k,la.tu je.. nk sambung buat keje.. anyway, muge hari ini lebih baik dari semalam.. dan semoga hari ini kita lebih bahgie n kaya dari semalam.. amin... ~_~

Beri Tahu Aku, Apa Makna Cinta.....

by RENUNGAN N KISAH INSPIRATIF on Friday, February 4, 2011 at 11:42pm
Ya Allah.. .. ..
Jika aku ditakdirkan jatuh cinta..
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu..
.. .. .. ♥ aamiin ya Robb

Cinta adalah kekuatan yang mampu,
merubah duri jadi mawar
merubah cuka jadi anggur
merubah sedih jadi riang
merubah amarah jadi ramah
merubah musibah jadi muhibbah
itulah cinta.. ..


Sekalipun cinta telah kuraikan dan kujelaskan panjang lebar, namun jika cinta kudatangi aku jadi malu pada keteranganku sendiri..
Meskipun lidahku telah mampu menguraikan, namun tanpa lidah cinta ternyata lebih terang, sementara pena begitu tergesagesa menuliskannya..
Katakata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta,
dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya bagaikan keledai berbaring dalam lumpur..
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan..


Ya Wadudu Ya Latif betapa manis jika cita berada dalam jiwa yang mampu menikmati keindahan rasaNya..

Cinta itu:
“tatapannya yang hangat”
Cinta itu:
“ketika dia mau memberikan payung ketika hujan membasahiku, meskipun tubuhnya basah karena hujan”
Cinta itu:
“saat dia menjemputku sepulang dari kampus, yang aku tau dia sangat lelah dari kerja, namun dia mau menjemputku sepulang kuliah, ohh suamiku”
Cinta itu:
“genggaman eratnya ketika aku kesakitan melahirkan buah hati kita”

Berribu-ribu definisi tentang cinta, cinta yang tak terurai jika dituliskan dengan kata-kata.. .. ..

Bagaimana dengan definisi anda??

..::Mari Bicara Cinta::..

Wednesday, February 2, 2011

Wahai Adam....Selamilah Dan Amatilah Keindahan Cinta...

by Abu Hanifah on Sunday, January 30, 2011 at 9:04pm
Wahai lelaki...wahai adam...
Lindungilah hawa ♥ selagi kamu mampu,bukan menyakitinya..
Bimbingilah hawa ♥ di jalan NurNya,bukan menyesatkannya..
Wangikanlah mulutmu dengan nasihat hikmah,bukan meracuninya..
Jadilah pemimpin imam yang terbaik buatnya,saling membantu..
Hilangkanlah egomu kerna itu api yg membenamkan nur kebahgiaan..
Jaga diri hiasi peribadi, kelak tunggu lah dia sbg bidadarimu ♥...
Ingatlah wahai lelaki..

Wahai lelaki jua wahai adam...
Taklukilah hati wanita hawa  ♥  itu dengan bicara keikhlasan cintamu...
Bukan mengharapkan balasan...
Jika benar kau mencintainya maka cintailah dia sepenuh hatimu..
Hamparkan padang keikhlasanmu dengan memberikan kedua telingamu untuk mendengarkannya...
Wangikan mulutmu dengan bicara kitab Ilahi,
Ajarkan ia perihal sunnah junjungan mulia..
Atur langkahmu menuju jalan rimba berdaunkan kejujuran...
Indah pelangi di langit tinggi,indah lagi pelangi di hati..
Bila bersemi bersama cinta Ilahi...
Ingatlah lelaki..Ingatlah adam




Wahai adam..
Amatilah keindahan pelangi ciptaan Ilahi,begitu cantik pada warna kebesaran ciptaannya..
Begitu juga indahnya pelangi cinta di hati ini..

Wahai adam beringatlah kamu..!~..
Tatkala hati bertaut buat hawa..
Datanglah menjemput CINTA ♥ dengan senyuman keikhlasan..
Bicara kesetiaan dengan sapaan kejujuran..
Senyuman tanda kau benar2 mencintainya ♥
Tanamkan bunga2 cinta kesyukuran atas zat & nikmat kekuasaan Ilahi..
Menadah dua tangan menangis kesyukuran..
Dengan izinNya maka dibenarkan kau untuk merasa..
Merasa apakah itu perasaan cinta dengan sebaik2 penilaian...
Dengan sebaik2 rujukan...

Baluti cintamu padanya dengan tangisan betapa dirasa diri itu kerdil...
Bukan dengan kemegahan pada maksiat bisikan syaitan, jauhinya! bunuhinya..
Eratkan matamu melihat kalamNya..
Lunakkan telingamu dan ajarinya dengan nafas alunan suci Quran ♥
Rajinkan kakimu bersamanya melangkah munuju dakwah
Wangikan mulutmu dengan penenang hati zikrullah
Perihal Junjungan mulia ajarinya satu per satu,,

Maka bertaut lah cinta berkati..Subhanallah..
Alangkah bertuahnya berada di bawah Nur Islam di mana segala kesusahan, kesakitan, kesedihan, kerinduan, kegelisahan yang dihadapi dapat diharungi bersama dengan sabar dan redha mengkafarahkan dosa-dosa kecil..

Bukankah kamu lelaki punya peranan besar terhadap hawa..
Lindungilah hawa itu.jadilah pemimpin imamnya yang terbaik.

Itulah sebenar benar CINTA ♥

wahai adam..sayang jua yang tidak sesekali mencampakkan ke neraka...
Cinta yang membawa ke syurga bahagia abadi...
Maka yang itu.. tunggu lah hawa itu sbagai bidadarimu kelak di syurga ♥

kekuatan...

salam...baru 3hr x menulis di blog aq da terasa bagaikan t'lalu lama.. arghh,t'lalu byk yg aq pendamkan..ingin saja aq luahkan semua..tp bagaimana?dr mana harus aq mulekan?yg mane perlu aq ceritakan dulu?berat..ye,sgt berat..bagaimana harus aq pikul lagi semua ni..bahu aq sudah terlalu lemah lemah rasanye..hampir saje aq t'sungkur menyembah bumi..YA ALLAH,andai semua ini memang ujian t'baik buatku agar jadi lebih dewasa..aq mohon....KAU tabahkanlah hati hamba-MU ini,berikanlah aq kekuatan..agar semuanye kelihatan mudah bagiku..sesungguhnye aq insan yg selalu lalai dgn kebesaran-MU..aq sangat2 memerlukan-MU YA ALLAH..maaf kerana aq sering melupakan-MU & hanya mengingati-MU ketika aq susah..sekarang,aq benar2 rapuh..mungkin....mungkin aq nmpak kuat depan semua..hakikatnye aq sgt2 memerlukan seseorang agar aq lebih kuat..hanya 1 yg aq pinta pada semua sahabat di blog,jgn terus salah sangka & menyalahkan die..walaupun nampak jahat,hakikatnye hanye aq & ALLAH saja yg tahu ape sebenarnye yg t'jadi..mungkin juga aq yg salah..
byk sgt yg ingin aq hamparkan disini,bagi mengosongkan semua yg t'simpan di hati..tp bagaimana??argh..mungkin cukup sampai disini buat ketika ni..
buat sahabat...teruslah b'diri dibelakang aq..sesungguhnye andai aq jatuh,muge kalian ade untuk menyambutku.. jutaan terima kasih dariku..
insan lemah.....