SAHABAT

Monday, December 31, 2012

Officially Engaged!

Assalammualaikum..... (^^,)




Yes, i'm officially ENGAGED! Alhamdulillah, masih x percaya yg diri sendiri ni da bergelar tunangan orang.. tutup tahun 2012 dengan gelaran 'fiance'... awww........ (^_*)"


Segalanye berlaku dalam sekelip mata... just bercakap-cakap antara Cahaya & Dear, pastu ade duit ckit beli cincin risik + tunang siap2.. berangan itu ini, tup2 mak Dear datang umah merisik & mintak jangan jarak lame sangat tempoh risik - tunang.. kelam kelibut 'cari duit' beli itu ini, Cahaya percaya kalau niat kita tu baik & diredhai Allah, in sha Allah akan ade 'jalan' & rezeki dari-Nya... tukar2 tarikh tunang, atlast 23/12/2012 kami akhirnye memegang gelaran TUNANG.. hoyeahhhh!!!!!

With Incik Tunang..... (^__+)


Alhamdulillah, walau Majlis Tunang Cahaya x 'se-gah' majlis orang lain namun tetap bersyukur, syukur sangat2... segalanya berjalan dengan lancar & sempurna di mata Cahaya... Syukur sebab majlis berjalan lancar, x hujan, makanan pun cukup utk semua tetamu + x 'terbuang' / membazir.. Alhamdulillah...... 


Ramai yg cakap, 'bestnye da tunang'... tapi pada Cahaya, tak  mahu terlampau selesa + teruja + berharap, masih banyak dugaan yg perlu kami lalui, lebih2 lagi ramai yg cakap 'pegang title tunang ni banyak dugaan'... namun sebagai insan PASTI kita inginkan terus bahgia... mohon semua doakan yg baik2 & terbaik buat Cahaya.. amin.....

melalui tempoh 'darah manis', moga segalanya kekal 'manis'... amin..


BERTUNANG: jalan pertama membina "Masjid", supaya nanti dapat dipenuhi dengan jemaah yang soleh dan solehah... Amin.. ♥ In sha Allah...


Namun, bertunang itu bukan jaminan si dia adalah suami / isteri kita... terus berdoa semoga yg terbaik buat kami & kite semua... amin..



nota kaki : jika saat menikah adalah saat paling 'berat' buat si bapa melepaskan anak perempuan, saat pertunangan pula adalah detik paling 'syahdu' buat si ibu melepaskan anak bujangnye..... (-__-)"




Wednesday, December 12, 2012

Wordless Wednesday : L.O.V.E

Assalammualaikum.....



 All my hearts just & only for u... Yes, U!!! (=,=)"




nota kaki : 12.12.12 - Semoga segala perancangan di restui & di redhai ALLAH.. amin...


Wednesday, November 14, 2012

Wordless Wednesday : 'My Auntie Rocks!'

Assalammualaikum..... ^^,




nota kaki: anak buah / cucu sulong pastinya akan 'mewah' dgn perhatian & kasih sayang... (^_*)


"Selamat menyambut Awal Muharram n advance..."

Wednesday, November 7, 2012

Wordless Wednesday : Amani

Assalammualaikum...... ^^,









nota kaki: Amani yg semakin chomelll + booolatt.... now, everything just n only for u... we love u, Amani... ♥♥♥

Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday : Kitty

Assalammualaikum...... ^^,





nota kaki : sekeping gambar boleh ada 1000 tafsiran......

Thursday, September 13, 2012

"Pelancaran iPhone5"

Assalammualaikum...... ^^,

13 September 2012 - Pelancaran iPhone5...

Mesti ramai yg da berkira-kira nak dapatkan iP5 kan..? ade yg pecah tabung anak ke?? aishh, sampai ade yg sanggup berhabisss semata-mata nk melaram & berlawan-lawan tunjuk sape 'first' pakai gadget terbaru apple..... hmmm, macam2 hal......... ?__?


Sedikit info berkaitan iPhone5, 

"Apple telah mengumumkan iPhone5, lengkap dengan skrin yang lebih besar, lebih cepat sambungan 4G LTE dan pelbagai lain-lain power-ups.."


"Perbezaan aesthetical utama adalah bahawa ia adalah lebih tinggi daripada iP4S, cukup bahawa kita serta-merta merasakan perbezaan berbanding dengan iP4S.. Menurut Apple, ia dibina sepenuhnya menggunakan aluminium dan kaca (glass), yang memberikan rasa yang sangat berbeza di tangan.."



 "Dari segi perbandingan, ia lebih 18% nipis dan 20% ringan berbanding iPhone 4S.. Apple mensasarkan iP5 sebagai telefon pintar yang paling nipis dan ringan pernah dibina oleh mereka.."




 "Paparan Retina adalah 4-inci, dengan resolusi 1136 x 640 dan mempunyai nisbah aspek skrin lebar kali pertama (untuk telefon Apple).. Pemproses 'download' aplikasi juga adalah lebih cepat.."



"Pastinya video & gambar yg di ambil dari iP5 lebih 'cerah', cantik, menarik & nampak 'hidup'..."


 


 "Apple iPhone5 mula dipasarkan di UK, Singapore & beberapa negara terawal pada 21 September di semua rangkaian.. 'Pre-order' dibuka pada 14 September.."




nota kaki : ade yg gune iP4S & nak tukar ke iP5?? dikhabarkan, harga iP5 SAMA dgn harga iP4S.. ade yg menyesal?? huhuuu...... =,="

 

Tuesday, September 11, 2012

"Permata Hati"

Assalammualaikum.....  (^^,)

24 Syawal 1433... ape kabar sahabat semua?? ada yg bertambah 'sihat'? heee~~ jangan mare...

Genap seminggu sehari (8hari) da die... ala tomey-tomey......


Selasa, 4 September 2012.. tepat jam 6.25 pagi...
 
 
Puteri (anak saudara / cucu) sulong dalam keluarga kami... Selamat datang ke dunia baru, sayang... Lebih banyak 'warna' yang bakal kamu lalui.. Muge kehadiranmu bakal menyerikan lagi hidup papa-mama, grandpa-grandma, wan & seluruh keluarga besar ini..... amin... ~__~

Memperkenalkan......,,


 
 Nur Hadhira Amani binti Mohd Hisam
-ketika berusia 6hari-


Bakal menjadi kesayangan ramai... maklumlah, yang pertama pasti 'kaya' dengan perhatian & kasih sayang... hari2 semua x sabar nak balik keje sebab nak 'gomol' si kecik ni... =,="


 
nota kaki: walaupun x suke kaler pink, tapi sebab Amani, jadi gilerrr ngan barang2 baby kaler pink... phewww~~  +___+




Saturday, September 8, 2012

...Wedding Day My Bro...

Assalammualaikum..... ^^,

seperti yang dijanjikan, cahaya 'sambung' cerita entry yang lepas... Raya ke-6 bersamaan dgn 24 Ogos 2012, kami sekeluarga bersama keluarga Mak Jah berangkat ke Dungun, Terengganu untuk Majlis Nikah Angah malam ni & Majlis Persandingan pada hari esok.... +__+

Majlis Pernikahan...
alhamdulillah, sah sebagai suami isteri hanya dgn sekali lafaz... tahniah Angah...

 Majlis Persandingan keesokkan harinya... dengan tema 'purple'... =,=
Outdoor photoshot, di tepian pantai Dungun... ;-))


Pada hari ahad, kami sekeluarga berangkat pulang ke JB tanpa Angah... banyak benda yg harus kami selesaikan sementara menanti Majlis Resepsi - Menyambut menantu yg akan diadakan pada hari Sabtu bersamaan 1 September 2012...
Majlis Resepsi di pihak kami & pengantin lelaki, dengan tema 'peach'... 
dapatlah jugak akan2 kaler feveret Angah, oren.. (*_*)
Outdoor photoshot, di taman... >,<

Alhamdulillah, segalanya telah selesai dgn sempurna dlm kesederhanaan..... selangkah kehadapan lagi buat Angah... tahniah!! cepat2 'tambahkan' anak sedara saya..... ~__~"


nota kaki: tiada apa yg lebih berharga selain keluarga & 'masa' bersama mereka..... ♥♥♥♥♥
  

psst: untuk lebih gambar & info, jemput singgah & 'like' Meriusphotopicture...

Friday, September 7, 2012

Syawal Ini.....

Assalammualaikum..... ^^,

Lama sungguh rasanye x update blog. sungguh, aku rindu... sungguh!!! ahh, bape byk sungguh dah... da lame 'pasang niat' nak update entry, tapi apakan daya Syawal kali ini benar2 sibuk.. *sila percaya* >,<' makan hati tengok kawan2 FB & Blogger update entry & gambar raya... :_((

Sebelum terlupa, "Salam Lebaran & Ampun Maaf" buat semua.. walaupun dah lebih separuh Syawal, tapi masih 'diterima' kan...? heee~~ =.="


~ my soul, my heart, my life ~

Raya tahun ni disambut dgn sederhana buat kami sekeluarga.. belajar bersederhana & cuba mendalami hidup mereka yg lebih susah... *puiiii, ayat sadisss gilerrr kan* tapi serius, kami cukup bersederhana tahun ini.. syukur apa adanya... ;-)

- a big big big family -

Seperti kebiasaanya, haruslah ade gambar beramai-ramai kan... this, kami bersama keluarga Mak Jah.. who's Mak Jah?? Mak Jah ni akak my mom, rumah kami dlm 1 kawasan sebab tu kami sangat sangat sangat rapat... ^_^

- Syawal pertama sebagai suami-isteri -

That's my sister... raya tahun ni die beraya bersama keluarga suami die di Melaka, so pertama kali jugaklah family kami beraya tanpa 'someone'... but, it's ok Raya tetap meriah buat semua!! @_@

Syawal ke-2, baru berkesempatan balik kampung Abah di Pontian.. so sad bcoz don't have 'Burasak' for me & family... T_T but, so 'cute' bile bawak budak2 bandar balik kampung... O mak ai, meriah x ingat!!! yang paling kelakar, bile ade yang cakap rumah kampung tu 'pondok'... #,#

- 9 bersaudara, cucu2 Mak Jah bergambar di 'pondok' mereka -

Syawal ke-6 kami sekeluarga berangkat pula ke Dungun, terengganu... atas urusan ape?? insya'Allah, next entry... +__+


nota kaki: sempat lagi kalau ade yang baru nak mula puasa enam...  besar ganjarannye... (~_~)

Fadhilat atau keutamaannya sangat besar sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun." (Riwayat Muslim)


Friday, July 20, 2012

...Salam Ramadhan...

Assalammualaikum...... ^^,

yeahhh, Ramadhan datang lagi!!! Alhamdulillah, syukur berpeluang 'jumpe' Ramadhan lagi kali ni.. Bulan Ramadhan adalah bulan yang sentiase dinanti-nanti & dirindui umat Islam... Sebab Bulan Ramadhan ni banyak fadilat & kelebihannye, antaranye... mendapat ganjaran pahala yang besar, pintu syurga terbuka seluas-luasnye, adanya malam Lailatul-Qadar & banyakkkk lagi..... Sebab tu kebanyakkan umat Islam berebut-rebut buat ibadah di Bulan ni.. Untuk tahu lebih lanjut, sahabat semua boleh tengok SINI dan SINI.. Insya'Allah, ade sedikit info yang dapat dikongsikan... -__-"

tapi sebelum berpuasa tu, kena lah niat dulu.... kebanyakkan kite lebih 'biase' niat sehari-sehari kan..? xpe, meh cahaya 'share' niat berpuasa sehari & sebulan.. xpe, niatlah sebulan terus, so kalau2 terlupe nak niat di malam hari nanti dah xde masalah kan.. bagi yang rajin, niat sebulan, pastu setiap malam niat yang sehari-sehari plak... heee~~ ;))

imbas antara kenangan berpuasa cahaya ngan adik-beradik & family, bile nak puasa je MESTI abah akan niatkan ramai2, sama2 ngan anak2... x cukup ngan niat Bahasa Arab, tambah lak niat Bahasa Melayu.. huhuu... dari kecik, sampailah anak2 ni da besar panjang.. sweet kan...? (tibe2.. rindu Abah...)

bile dah sibuk + penat berpuasa, mestilah nak tau 'mase berbuka' pulak kan...? nanti mesti ade yg baru pas sahur, da sibuk dok tengok pukul bape berbuka.. elehhh, x yah nak 'cover' laa..... +___+  Nah, untuk warga Johor.....


aikkk, buka puasa baca doa makan je??? ishhh, bacalah Doa Buka Puasa.. kalau agak2 x bape nak hafal, ikut je 'budak' yang dalam Radio tu.. (biase Radio Johor ade suara budak laki baca doa, & rasanye x pernah tukar, memang rakaman sepanjang zaman kot suara budak tu.. bhahaaaa.......)  Tapi biasenye kebanyakkan orang lebih hafal doa buka puasa dari niat puasa, kann kann kannn.......?? @,@"  xpe, ni cahaya tepek letak kat bawah ni...


ok. semua dah ade... niat puase, waktu berbuka puasa & imsak, doa berbuka puasa... DONE!!! now, tinggal nak persiapan diri, fizikal & mental... hopefully, Ramadhan tahun ni lebih berkat, lebih indah, lebih baik, lebih bahgia, lebih segala-galanya yang baik2... insya'Allah.. aminnn........ ~__~

tapi sebelum menjengah ke tirai Ramadhan, cahaya dengan rendah diri & rendah hati ingin memohon sejuta kemaafan buat semua untuk segala kesilapan & kekhilafan cahaya, sama ada yang nampak mahupun yang terlepas pandang... {-,-}

1 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH,,
1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH,
1 hari lagi DO'A2 di IJABAH,,
1 hari lagi pahala di LIPAT GANDAKAN,,
Tapi itu semua tidak akan terjadi sebelum semua saling Memaafkan dalam keikhlasan...

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ


nota kaki: mase kecik2 dulu takuttt nak sambut Ramadhan sebab cahaya dilahirkan pada Bulan Ramadhan, dan orang dulu2 selalu cakap "kita akan mati pada tarikh hampir2 dengan tarikh kita lahir".... tapi eksaiteddd kemainnn nak ngayer, sebab nak kumpul duit ngayer... hahahaaaaa...... (>,<)"

"SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA"

Sunday, July 15, 2012

Rinduuu.....

Assalammualaikum...

Lamenye x update blog.. Rinduuuuu......... -__-

Hmm, banyak sebenarnye yg nk di 'share', serius banyak... Sampai x tau nk mule dari mane..

So, just nk cakap "syukur"..... Terima kasih, Allah... Benar, bahgia milik setiap insan yg sabar, ikhlas, redha, percaya & yakin ngan setiap rencana-Mu Ya Allah... [•_•]"


Nota kaki: senyumlah walau ape yg terjadi, yakinlah semuanye pasti ade hikmah terbaik yg Allah tetapkan buat kita.. Insya'Allah.....


- Posted using BlogPress from my iPhone
Location:Syurgaku...

Thursday, June 14, 2012

Buatku Disana by Mafa ft Ronnie

Assalammualaikum..... ^^,

hari ni cahaya nak share lagi satu lagu best... jom layannnn..............


-LIRIK-

Sering harungi sendiri kekurangan diri
Hanya Tuhan mengerti
Tak mengharap sang cinta mahupun dicinta
Umpama tiada rahsia

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Masih kau hadir jua menepis gelora
Tatkala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada di jiwa

Harapan kau beri cintamu bersemi
Air mataku tak bisa menitis
Kau nafas akhirku
Kau yang di hati

Usah menangis sendiri sayang ku kan pergi
Senyumlah usah meratapi
Kala ada masa kita ditakdir yang Esa
Cukuplah buatku di sana

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Aku bagai bintang menghiasi alam maya
Meninggalkan kilau tanpa sinar yang bercahya
Detik percintaan persis satu anugerah
Aku pinta hanya bercinta

Masih kau hadir jua menepis gelora
Tatkala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada di jiwa

Harapan kau beri cintamu bersemi
Air mataku tak bisa menitis
Kau nafas akhirku
Kau yang di hati


-VIDEO-





nota kaki: best kan lagu ni... (^__*)"

Wednesday, June 13, 2012

Wordless Wednesday : Kek Batik

Assalammualaikum..... ^^,


Percubaan pertama membuat Kek Batik...

-sebelum disejukkan-

-selepas disejukkan semalaman-
macam xde beza je kann...

-siap untuk dimakan-
haa, yg ni gambar Ehsan En.Google.. cahaya punye x secantik ni.. :_((
tapi sedap gak weyh.......


nota kaki: x sabar nak balik...... nak sambung layannn ngapp kek batik... pffttt~~

Tuesday, June 12, 2012

Jalan-jalan Singapura...

Assalammualaikum...... ^^,

apa kabar sahabat semua?? lame x post entry.. sorry...... -___-

ok. last week cahaya the geng jalan2 Singapore.. just jalan2 je... 1st destinasi adalah Orchard Road.. penat weyh.... kat Orchard tu je ada banyak supermarket.. lau nk tul2 jalan, kat situ je mau 2hari x abes jalan weyh, sesat lagi ade... huhuuu....... =,=

 da sampai Orchard, haruslah bergambar kat patungsss ni.... ^_^"


 eh, 'pose' lagi sekali laa...... +__+


da penat pusing2 sampai da xtau nak g mane kat Orchard ni, so kite makan aiskrim dulu... basahkan tekak orang cakap.. heee~~~ @,@"

haaa, pilih... pilih... $1 je.. nak perisa ape? nak roti, 'calung' cup, @ nk nganga mulut je?? hikhikhikkk........ #___#

punyelaa rambang mata xtau nak pilih yg mane, last order askrim 'choc mocha'.. uncle ni banyak kali angkat ibu jari, means 'good' laa.... 

Uncle, 'pastikan' saya akan ke sini lagi untuk try perisa lain k... nyummy......... 

dah abes pusing Orchard Road ni sampai da x tau nak buat ape, so jalan la ke kereta... pastu nampak lak kedai jual karipap besar, singgah sat.....

besar weyh... $1.30...
-tolong abaikan tangan itu..

orang cakap karipap ni sedap + famous... ntahlaa...
cahaya ngapppp.......... je.. ^__~


pastu weolss decided ke Vivo City.....

kerusi gergasi.... 
mungkin nak tunjuk, 'big sale' kot... hmmm~~

rupenye sampai ke dalam, ade banyak weyh kerusi gabak gergasi ni...
-sila abaikan 'kepala-kepala' disitu... huuu~~

 ni plak beruang putih kutub utara si pemilik kerusi gergasi...
-percayalah, kalau nak... heheee.....

with my sista.....
sapelah yg 'take this pic'.. hilang kepala beruang tu.. aishhh......

satu perkara yg boleh dikatakan 'bagus' di Singapore adalah, sukati kau lah nak amek gambar kat mane pun + bape banyak pun, amek la.. takde sape yg larang, tak kena 'charge'... contoh, kat Malaysia kita dilarang amek gambar dalam kedai, tapi kat sana amekla, x kena halau...... siap ade yg amek gambar dengan salesman / salesgirl lagi... >__<"

gambar dari dekat... cun kan kami?? *motif*
lalalalaaaaa~~

tadaaa....... patung ni lagi super duper comelll weyhhh....... nak letak kat depan umah satu!!! opsss....... =____=

lepas da puas jalan... puas ke?? penat adalah... heee~~ so terus balik... jem gile... kat kastam Singapore+JB je makan masa dekat 2jam weyh.... sadissss.........

weolss memang x beli pape, jalan sejaje je.. sampai lenguh tapak kaki akak eden ni... so, lepas ni, akak sila duduk di rumah saje ye.. hihiii.......... ^__-

ok.la, cukup setakat ni dulu.... banyak lagi gambar dalam fon ke destinasi lain, nanti2 la ye cahaya upload... ade prob ckit... T___T


nota kaki: x kisah la ke mana pun, x kira budak kecik, orang dewasa pun sukeeee berjalan kann...? x beli pape pun xpe, yg penting dapat jalan.... weeee~~ tapi bile sampai rumah, baru rasa penat and pengsan................ ~___~