SAHABAT

Monday, April 16, 2012

Dahulu vs Sekarang

Assalammualaikum...... ^^,

"terkenang di masa laluuuu..... hatiku merasa rinduuuu...... " ingat x bait2 lagu ni?? lupe la tajuknye... ^__^

uolsss semua pasti penah jadi kanak2 kannn...? bukan lahir2, fikiran & badan terus besar gajah kannn...? so, mesti ade kenangan kannn.... kenangan zaman kanak2 pastinye banyak yang best+seronok+indah+bahgia!!! sebab kecik2 x pk masalah vs xde masalah yang harus difikirkan... yang tau, bile pintu rumah terbuka je nak 'melompat' keluar, nak mainnnn....... jumpe 'kawan' yang  agak2 sebaya je terus kamceng... kann?? lau sekarang, mau dok 2,3jam baru 'mesra'... +___+

kenangan yang paling segar dalam ingatan cahaya & insya'Allah x kan lupe, mandi longkang ngan kawan tadika.. fuhhh, tadika2 lagi da 'hebat'... cahaya & 2 kawan lelaki.. cahaya memang lagi senang 'ngam' ngan lelaki, suka adventure la konon... yang x menahan tu, mase mandi pk seronok je... mase nak balik tu baru rasa takut, mati oiii lau kena 'perambat' ngan mak abah... dahla perempuan, mandi longkang kaler cam air teh susu tu, dengan lelaki plak tu... aishhhh......

tapi nak cerita 'berani' budak dulu, 'berani' lagi budak2 zaman sekarang kot...? budak2 zaman sekarang, umo 2tahun da berjahit...errr, seriauuu...... budak2 sekarang, kecik2 lagi da nakal kemainnn... tapi orang cakap, budak nakal ni bijak.. ye keee???? wallahualam.....

pastu 'terejalnye' budak2 zaman sekarang ni, 'berani' bukan2... kecik hati sikit, lari rumah ikut boyfrengggg... kawin sambil lari... sanggup hidup susah same2 la kononnn..... pastu bile da beranak-pinak, tepon mak, nangis2, merayu mintak jemput die balik... haiii, mase lari pandai lak terjun tingkap bagai, nak balik mintak bentang karpet merah pulakkk??? itulah ibaratnyeee...... kite ni, mak abah garang mane pun, walau kononnye ade niat nak lari rumah, pastu sempat gak pk, kat umah ade katil empuk, bilik selesa, makan free sampai gemuk, kang lau aq lari, 'mati kering' lak... haa, terus terbantut nak  lari... paling2 x pun, pasang khemah depan rumah, makan amek kat dapur rumah.. hahaaaa.....

dan yang paling terbaru, trend 'planning' kena culik... naissss sangatt kannn.....? depan mak abah kemainnn la nampak ko ni baikkk..... x penah ade masalah, anak yang baik, dengar kata... tup2 buat kenyataan, buat camtu sebab tekana hidup... uissshhhh, setel la bebaik dik oi... x perlulah 'berdrama' sangattt.... semua orang ade masalah dik, x perlu nak tensen2 kan diri sangat... percayalah, setiap ape pun yang mak abah tu buat adalah sebab mereka sayang & 'pedulikan' adik... semua mak abah nak yang terbaik untuk anak2 mereka... mungkin adik ni tertekan sebab mak abah die larang die bercinta kot...? hmmm~~

lagi satu hal, da lari, bile polis berjaya 'kesan'.. die boleh pulak bagi kenyataan die lari rumah sebab abah die rogol die... astaghfirullah al-azim..... tergamak adik ek, sebagai seorang anak, melemparkan fitnah pada abah adik sendiri... sumpah x faham... walhal, bile buat check-up xde pun kesan terkoyak tu.. kesian la hai kat abah nye... dahla sedih ngan 'kehilangan' anak, pastu dituduh merogol lak.. x pk ke 'air muka' mak abah & keluarga dik oi??? mintak jauhlaa, aq & keturunanku dari hal2 seumpama ni... aminnn.......

hmmm, cukuplah setakat ni... ringkasnye, budak2 zaman sekarang ni lagi hebat 'berani' jika nak dibandingkan dengan budak2 dulu... budak2 zaman akan datang ape pulak la al-kisahnye ekk??? wallahualam......

nota kaki: mohon keluarga & keturunan cahaya sentiase dilindungi-Nya... amin... =,="

5 comments:

  1. Ha...angah ada satu entri pasal ni. Tapi bukan secara langsung la, ada sipi-sipi nak kena..
    http://mind-rezduan.blogspot.com/2012/04/nape-nak-kisah-ada-aku-kisah.html

    ReplyDelete
  2. hi.. jom join segmen pka nak..??

    http://pkaemerald.blogspot.com/2012/04/segmen-pka-rahim-surprise.html

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. tak paham dgn budak2 sekarang ni..terlebih 'pandai' :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn....? lagak lebih.. hmmm..... -__-

      Delete